Na początku chciałbym zastrzec, iż interwały nie dla każdego się nadają, nie w każdym przypadku i często nie są najlepszym rozwiązaniem. Tymczasem wielu trenerów zachowuje się, jak sportowcy w latach 80 i 90. XX wieku – sterydy, wow, zacznij je brać, nieważne, co trenujesz i nieważne jak! W prasie dla kobiet spotkasz głównie tematykę w rodzaju: [...]
[...] się następująco - dla grupy wiekowej 18-40 lat: niski: 16% średni: 23% wysoki: 28% Jeśli masz więcej niż średni poziom tkanki tłuszczowej, należy pomyśleć najpierw o redukcji, potem o masie, czyli całkowicie odwrotnie niż głosi popularne hasło! Referencje: Rasmus Oestergaard Nielsen i wsp. „Does running with or without changes in diet [...]
Nowy rok dla wielu osób to czas postanowień i zmian. Często wiele z nich dotyczy zdrowia, samopoczucia i co za tym idzie diety. Jednak wybór nowego modelu żywienia, bywa trudny, gdyż zalewają nas w radiu, telewizji, Internecie, czy nawet na mijanych przy ulicach bilbordach konkurujące informacje o dietach i cateringach dietetycznych. [...]
[...] krwi oraz zwolnionym tempem bicia serca. Odnotowano spadek ilości testosteronu oraz estradiolu. Estradiol wrócił do wartości wyjściowych po 3-4 miesiącach po wyjściu z redukcji, niestety testosteron już nie. Te spadki zaowocowały problemami z regularnością cyklu miesiączkowego; Odnotowano spadek ilości hematokrytu (−2,3 ± 4,4%) i [...]
Z siłownią jest często związany nurt powierzchownej wiedzy opartej o wybiórcze cytowanie informacji. Skąd czerpać informacje? Na pewno nie z Youtube, Instagrama, Facebooka czy "bucowatych" celebrytów na wiecznej bombie lub sezonowych specjalistek z Instagrama. W dobie Youtube każdy nagle stał się ekspertem od dietetyki, treningu i farmakologii. [...]
[...] ograniczając węglowodany, tłuszcze lub oba makroskładniki. Jestem zwolennikiem „obcinania” węglowodanów, a sięgania po zasoby tłuszczów na dalszym etapie redukcji”. Oliver, prawdopodobnie, jako jedyny z cytowanych zawodników, posługuje się odwrotną strategią – zwiększał on podaż węglowodanów, aby móc wykonywać [...]
[...] nie wykonuj tego typu treningu. Najskuteczniejsze są aeroby i interwały wykonywane w dni wolne od treningu siłowego. Aeroby przed i po treningu siłowym nie są skuteczne dla redukcji tkanki tłuszczowej oraz niweczą sens treningu siłowego (sprzeczne szlaki metaboliczne, inne źródła pozyskiwania energii). Referencje: Fyfe JJ1, Bartlett JD2, Hanson [...]
[...] sałatkę warzywną i pomarańcze)”. Komentarz: absurdalne, bezsensowne i szkodliwe dla zdrowia są posiłki złożone z samych owoców czy warzyw. Gdzie proteiny, będące kluczem do redukcji tkanki tłuszczowej? Poza tym, dlaczego używa się sformułowań „białkowy” dla produktów zawierających tłuszcze? Podobna dieta nie tylko gwarantuje huśtawkę hormonalną, [...]
Pozbywanie się tkanki tłuszczowej jest utrapieniem dla wielu osób. Środki, które mają „zapewnić sukces”, sprzedają się w dziesiątkach tysięcy opakowań. Najciekawsze jest w tym, iż wiele osób wcale nie szuka zwykłych suplementów diety. Wolą trucizny w rodzaju DNP (który zabił dziesiątki osób), środki, które mogą doprowadzić do hospitalizacji z [...]
Jest kilka powodów, dla których proces odchudzania u kobiet może różnić się od redukcji masy ciała u mężczyzn. Niezwykle ważnym aspektem jest choćby funkcjonowanie układu hormonalnego, który w przypadku płci żeńskiej bywa trudny do „opanowania”, jeśli pojawią się tam jakieś nieprawidłowości. Forskolina, pochodząca z pokrzywy indyjskiej, zwiększa [...]
Niedawno zostałem kolejny raz zapytany o kilka kluczowych kwestii dotyczących redukcji tkanki tłuszczowej i rekompozycji. Uważam, że tego rodzaju informacji nigdy za dużo. Niestety, dominuje tutaj raczej marketing szeptany, "siłowniowe" opowieści oraz dowody anegdotyczne. Czym jest dowód anegdotyczny? Dotyczy jednostki, na której przykładzie [...]
[...] Co powinienem jeść w trakcie stosowania spalacza tłuszczu? Odpowiedź nie jest taka prosta, gdyż rynek jest zalany niezdrową żywnością. Ogólnie przyjmuje się, że na etapie redukcji masy ciała kluczowe są produkty takie, jak: warzywa, rośliny strączkowe, całe świeże owoce i ziarna, chude mięso, drób i ryby. Jeśli chodzi o napoje, zalecana jest [...]
[...] się ten sam schemat, „udowadniając” kwestie, które wcześniej były już doskonale zbadane. Kolejny przykład: chcemy wykazać, iż pomijanie śniadania ma kolosalne znaczenie dla redukcji tkanki tłuszczowej, ale … nie jesteśmy w stanie kontrolować, czy osoby z grupy pomijającej śniadanie faktycznie to robią (musielibyśmy trzymać tych ludzi w [...]
[...] deficytu). Wymówka nr 10: ale ja tyle ćwiczę i nie odnoszę efektów?! I nic dziwnego, bo ćwiczenia stosowane w pierwszym rzucie, jako pojedyncza metoda nie są skuteczne dla redukcji tkanki tłuszczowej! Z badań wiadomo, iż bieganie średnio więcej niż 5 km tygodniowo bez wdrożenia odpowiedniej diety w przeciągu roku przynosi 46% gorsze rezultaty, [...]
[...] się na ponad 30 latach treningu, a to iż nie jest tylko kulturystą podnosi wartość jego wypowiedzi. Nadużywanie spalaczy Greg Doucette powiedział dobitnie: „Od początku redukcji zaczynasz brać wszystko, co tylko możesz („spalacze”), dość szybko pozbywasz się 25 funtów (~11.34 kg) masy, łamiąc połowę zasad redukcji i wiesz co? Masz do [...]
Dorian Yates był jednym z masowych potworów lat 90. XX wieku. Jego dzieło kontynuowali Nasser El Sonbaty, Ronnie Coleman, Jay Cutler, Phil Heath, a obecnie w ten trend wpisuje się również Mamdouh „Big Ramy” Elssbiay (zwycięzca Mr. Olympia 2020). Nie wiem, czy te sylwetki są ładne, czy wpisują się w kanon kulturystycznego piękna. To kwestia [...]
[...] poziomu 8.8 ± 3.1 do 5.3 ± 2.4 kg) powoduje: spadek ilości testosteronu całkowitego o 38.4% (spadek odnotowano w ciągu 16 tygodni redukcji), spadek ilości testosteronu wolnego o ~ 49% (spadek odnotowano w ciągu 16 tygodni redukcji), spadek kluczowego, anabolicznego hormonu (IGF-1) o 26.3%, spadek ilości [...]
[...] węglowodanów? Ile białka tracę w trakcie biegania? Czy duża ilość protein jest szkodliwa dla zdrowia? Czy duża ilość protein sprawi, że będę gruby? Ile białka dostarczać na redukcji? Gdyż w ostatnich kilkunastu latach przeprowadzono masę badań dotyczących biegaczy, kulturystów czy pływaków. Rozwinęła się technologia komputerowa oraz metody [...]
[...] ważył średnio 7.1 ± 2.7 kg (DEXA), a więc nosiły średnio 12.7 ± 4.0% tkanki tłuszczowej. Jak widać wyjściowo panie wcale nie były aż tak mocno otłuszczone, a po 4 miesiącach redukcji nie straciły mięśni, a za to całą masę tkanki tłuszczowej (7.5 kg). Przy tym osiągnęły efekt dostarczając ponad 1800 kcal dziennie. Dla porównania odchudzające się [...]
[...] całej diety w 2 - 3 posiłkach będzie skrajnie trudne i niekoniecznie zdrowe (obciążenie układu pokarmowego gigantyczną, jednorazową porcją jedzenia). 46. W trakcie redukcji kluczowe znaczenie ma duża ilość protein w diecie (możesz dostarczać nawet 2,5 g na kg masy ciała) Białko serwatkowe działa szybciej i skuteczniej niż np. mięso, [...]